måndag 4 juni 2007

I svallvågorna efter fotbollsskandalen: tipsbråk och surt Spanien

Svallvågorna efter skandalmatchen har inte lagt sig än i svenska medier. Uefa skulle komma med ett besked direkt, och så har inte skett. Tipsare som spelat på matchen får vänta på vinstutdelning. Illa. Ja det är riktigt illa att Uefa fördröjer processen med att ge besked, av flera skäl.
Ja det är ett nytt bråk som håller på att blossa upp om just tipsutdelning. De olika tipsbolagen har valt att agera lite olika, som Svenska Dagbladet berättar:
Helgens skandalmatch hanteras olika av olika spelbolag. En del betalar tillbaka insatsen medan andra ger vinst till den som spelat på både oavgjort och på Sverige. "Orättvist" tycker en spelare som satsat på Sverige-seger men inte får någon vinst av sitt bolag.


Ett annat skäl till att det är illa att Uefa drar ut på det är domarnas situation. Om Uefa ändrar domarens beslut river Uefa undan all respekt för domare i framtiden. Vem kommer att vilja vara domare då? På fotona från matchen syns det att huliganen faktiskt var på domaren.

Aftonbladet:
Uefa-besked tidigast på fredag
Uefa kommer inte att ta något beslut före onsdagens EM-kval angående den stoppade EM-kvalmatchen mellan Danmark förrän efter onsdagens matcher.
Det uppger Europeiska fotbollsförbundet för SVT.


Huliganen som rusade in har nu fått ett eget namn i medier: 29-åringen.
Och nu ber han Sverige om ursäkt.

Efter att ha släppts ur arresten på söndagen gav 29-åringen intervjuer till danska och svenska medier.
Fram träder en mycket ledsen person, som ångrar sitt tilltag djupt.
- Jag mår väldigt dåligt och är ångerfull. Vill be hela Danmark, Sverige och domaren om ursäkt för mitt omänskliga beteende, säger 29-åringen till Sportbladet.
Också SvD har hans ursäkt.

Jag förmodar att han har en hel del andra att be om ursäkt till också:
Som till exempel Spanien. För spanjorerna hade oavgjort varit det bästa resultatet, så nu är de rätt arga, ifall Sverige får seger i matchen, vilket väl är troligast:
Aftonbladet berättar:
Det är inte bara Sverige och Danmark som påverkas av upplösningen i Parken.
Gruppkollegan Spanien hade tjänat på ett oavgjort resultat och nu diskuteras matchen flitigt bland spanjorerna. De flesta rasar mot huliganen som stormade planen.

”Slag mot Spanien”
– Slaget som riktades mot domaren träffar även Spanien. För oss hade det bästa varit om matchen hade blivit återupptagen från den 89:e minuten och att den danske målvakten hade räddat straffen så att det hela hade slutat oavgjort, säger Spaniens förbundskapten Luis Aragonés.


Läskigt är också att män som liknar 29-åringen nog bör ändra sitt utseende ett tag.
DN berättar:
En 23-åring har förväxlats med den man som sprang in på planen på Parken och gav sig på domaren, vilket var orsaken till att matchen bröts och Sverige tilldömdes segern. Den oskyldiges namn, adress och telefonnummer har spritts i Danmark och han har fått motta tusentals mejl och blivit mordhotad i telefon av ilskna landsmän.


Om vi ska börja blicka framåt är det ju en ny match på onsdag, då svenska herrlaget ska möte Island, hemma i Stockholm. Och Islands farligaste målskytt är inte med.

Gudjohnsen avstängd på onsdag
Sverige saknar vår bäste spelare på onsdag.
Men det gör Island också.
Eidur Gudjohnsen, 28, superstar i FC Barcelona, är avstängd
Räkna med att det i alla fall inte kommer att slarvas med säkerheten på onsdag:
Skandalen på Parken i Köpenhamn i lördags gör att Svenska Fotbollförbundet nu ser över säkerheten inför kommande landskamper i Sverige. Bland annat kommer man att utöka antalet vakter för att förhindra supportrar på planen.

Nån mer som funderar över kappvändaren Majlards attityd? Först skrek han i sin krönika att det var skandal att avsluta matchen, nu har han insett att det var en släpphänt attityd gentemot huliganen. Nu först.
Nog måste väl ett fängelsestraff, låt oss säga på ett sommarlov, vara en rimlig påföljd för detta flagranta fridstörande. Det skulle statuera exempel och avskräcka.


Undrar ändå: vad hade Majlard gjort om huliganen slagit till honom själv?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: