torsdag 24 maj 2007

Eurpas ekonomi slår USA snart, men alla får inte del av det

Nyhetsblandaren funderar lite:

Dagens Nyheter: Europa på väg gå om USA i tillväxt
Europa går om USA i ekonomisk tillväxt under 2007, spår OECD i sin nya översikt av världsekonomin. Samtidigt fortsätter återhämtningen i Japan liksom den snabba utvecklingen i Kina och Indien.


Också Dagens Nyheter:
Svårt för unga bryta bidragsberoende
Unga socialbidragstagare har mycket svårt att ta sig ur sin situation och klara sig på egen hand.
Fler än hälften i åldern 18-24 år har levt på det stöd de får från socialtjänsten i mer än ett år. Det visar en genomgång som Länsstyrelsen i Stockholm gjort.

Det känns som om de har något med varandra att göra, eller att problemet är att de inte har det. Om ni förstår vad vi misstänker.

Att Europa är på väg att gå om USA kan ha att göra med att det är lite mer stabilt i Europa. Och så här svajigt var det på Wall Street i veckan:
Stocks surged Tuesday in a broad based rally as investors welcomed falling oil prices and encouraging signs from the troubled housing market.

The Dow Jones industrial average (up 128.32 to 12,510.62, Charts) and the broader S&P 500 (up 13.22 to 1,437.77, Charts) index both rose around 1 percent, according to early tallies. The Nasdaq (Charts) composite added 1.2 percent.


Funderar också på följande rubrik som givetvis är ur Svenska Dagbladet, och visst är det uppenbart att det är just deras läsare det handlar om också:
SvD:s läsare ifrågasätter public service efter Reinfeldt-attack

SvD.se:s läsare ifrågasätter public service efter tisdagens vattenattack på statsminister Fredrik Reinfeldt i det SVT-beställda programmet "Ballar av stål". Medieforskaren Lowe Hedman håller med: "Public service får inte skicka samma signaler som de kommersiella kanalerna, då urholkas begreppet och trovärdigheten", säger han till SvD.se.

Är det någon annan tidnings läsare som skulle dra en sådan slutsats?Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Jonas sa...

Europas tillväxt är högre, men USA är alltjämt mycket rikare. Så vi "slår" knappast deras ekonomi.

Angående unga i bidragsberoende beror det sannolikt på att vi har en struktur där det är svårt att få jobb (jämfört med t ex USA).

Angående börssvajigheten brukar den generellt sett vara större i Europa än i USA.

Angående SvD så är det ju en intervjuad person som kommer med uttalandena, inte tidningen själv.

Anonym sa...

På vilket sätt är "Ballar av stål" public service?

Wilhelm Raab sa...

För övrigt har Europa bra mkt större befolkning än USA.